Mantelzorg en mindfulness
Zelf ben ik samen met mijn man mantelzorger voor onze gehandicapte dochter.

Wat is mantelzorg eigenlijk?
Mantelzorg is de zorg en ondersteuning die partners, kinderen, familie, vrienden en andere bekenden aan een naaste verlenen. De officiële definitie zoals die in de Wmo gebruikt wordt, is:
‘Mantelzorg is zorg en ondersteuning die mensen vrijwillig en onbetaald verlenen aan mensen met fysieke, verstandelijke of (sociaal)psychische beperkingen in hun familie, huishouden of anderszins sociale netwerk. Het gaat om hulp die de gebruikelijke hulp die in redelijkheid mag worden verwacht van partners, ouders, kinderen of andere huisgenoten overstijgt.’

Je kiest er niet voor mantelzorger te worden; helaas overkomt dit je. En dat is nu vaak het probleem. Je komt ineens in een positie waar je ten eerste niet voor hebt gekozen maar ook waar je (nog) helemaal geen ervaring mee hebt. Ineens wordt je zorgverlener voor je kind, je partner of een van je ouders, buren, …
Als mantelzorger heb je niet veel tijd om stil te staan bij hoe je je eigenlijk voelt. Vaak combineer je de zorg met je werk, gezin en andere activiteiten. De zorg kan een flink beroep op je doen waardoor je jezelf hierin verliest; je bent veel sneller moe en je komt niet meer toe aan leuke dingen ondernemen voor jezelf.

Mindfulness; rust in je hoofd en in je lijf
Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het heel belangrijk is goed voor jezelf te blijven zorgen. Wat helpt is dagelijks naar buiten; al is het maar even. Het is goed je hoofd leeg te lopen. Voel de wind, hoor de vogels, zie wat er allemaal is. Geniet even van het zijn in het nu. Wandelen vertraagt. Daarnaast is het heel fijn om ontspanningsoefeningen te doen waardoor je je leven als mantelzorger beter vol kunt houden.

Wat is mindfulness?
Mindfulness is een training in aandacht. Je leert met mindfulness in contact te komen met het hier en nu. Je observeert als het ware je eigen denkprocessen. Hierdoor krijg je meer afstand van je gedachten en wordt je minder meegesleurd door alle gedachten die op een dag langskomen. Je krijgt meer innerlijke rust. Je leert dus beter te voelen en wordt opmerkzaam voor wat er in jou speelt. Mindfulness is een manier van leven, waarin je je bewust bent van het hier en nu. Met een mindfulness training oefen je hoe je in het hier en nu kunt zijn. Je traint als het ware je bewustzijn. Je wordt je bewust van je “zijn”. Wat je voelt, ervaart, ziet. Door te trainen in aandacht en mindful te leven, train je je hersenen. Je ziet meer mogelijkheden, dat ga je vanzelf merken. Je voelt daardoor meer ruimte om je eigen keuzes te maken. En als je beter voelt wat je voelt, kun je ook veel beter voor jezelf zorgen. Voel je je gehaast, dan doe je een stapje terug. Heb je het koud, doe je een extra trui aan. Zo simpel kan het zijn om mindful te leven. Bewuster en in het hier en nu. Het verrijkt je leven en geeft je rust in je hoofd en in je lijf.

 

Ben je mantelzorger en herken je je in het jezelf verliezen in de zorg en alles wat er bij komt kijken? Ben je toe aan meer rust in je hoofd en in je lijf?
Ik kan je helpen door je 5 weken lang een hele fijne training te geven; de mindful run training als je graag wilt hardlopen, of de mindful walk training als hardlopen niet jouw ding is.
In deze vijf weken leer je opnieuw te luisteren naar de signalen van je lichaam: waar liggen je grenzen ook alweer? Hoe kun je ze herkennen?
Je leert tijdens de cursus beter voelen en hierdoor leer je ook beter wandelen/hardlopen en luisteren naar je lichaam. Je gaat hoe verder de cursus vordert steeds meer van je hoofd naar je hart. Mindful Run/Walk geeft jou wat jij nodig hebt. Tijdens de cursus pik je de dingen eruit die voor jou waardevol zijn in je eigen proces.
Het resultaat is dat jij de zorg beter vol gaat houden want je hebt minder stress en meer energie. Ook heb je allerlei tools in handen om jezelf snel te herpakken mocht het even minder gaan.

Interesse in meer informatie of wil je deelnemen aan een training? Stuur me dan een mail! info@mindfulenbeweging.nl

Lieve groet,

Brenda